Druiven planten en telen

Het telen van druiven is een zeer bevredigende bezigheid en iets wat bijna iedereen kan doen. De basisvereisten voor de druiven zijn iets meer dan waar de meeste mensen zich gemakkelijk aan kunnen overgeven. Toch is het mogelijk om een succesvolle druiventeler te zijn, zelfs als je lichamelijk niet zo fit bent.

Het allerbelangrijkste voor de druiventeelt is een goede locatie of een stuk grond, druiven hebben een goede bodem en klimaat nodig dat geschikt is voor de druiventeelt. Een zonnige plaats of een halfschaduwrijke plaats is voldoende. Het is zeer essentieel dat de bodem of de percelen zorgvuldig worden bepaald omdat druivenstokken overblijvend zijn en voor de duur van de groeiperiode een minimum aan grond nodig hebben om wateroverlast te voorkomen. Dit zou verklaren waarom deze twee regio’s door de meeste wijngaarden worden gekozen.

Een andere zeer belangrijke factor die het verschil maakt tussen een goede wijngaard en een minder goede wijngaard is het snoeien. Het snoeien van druiven is een gedetailleerd proces dat men niet mag vergeten wanneer men de verwachte vruchten ziet. Het aantal takken dat moet blijven staan is zeer belangrijk voor een onbeschadigde wijngaard. Ook het aantal uitlopers aan de takken speelt een rol bij het snoeien. Zorg er dus voor dat het aantal uitlopers geschikt is voor het wijnbereidingsproces.

De druivenrassen moeten worden gekozen op basis van het klimaat waar u zich bevindt en het soort klimaat in uw gebied. De rassen die in de meeste wijngaarden beschikbaar zijn, zijn hybride Vigor-druiven en de Vitis labrusca-druiven, die ook bekend staan als de baksteenrode druiven.

De druivenrassen moeten worden gekozen op basis van het klimaat waar u zich bevindt en het soort klimaat in uw gebied. De rassen die in de meeste wijngaarden beschikbaar zijn, zijn hybride Vigor-druiven en de Vitis labrusca-druiven, die ook bekend staan als de baksteenrode druiven.

De terracotta potten moeten op een schaduwrijke plaats worden bewaard en de druivenplanten moeten voldoende water krijgen, zodat de wortels niet gaan rotten. De druivensoorten kunnen ook in een bak met koud water worden gekweekt. Het kiezen van de beste plaats om de druivenstokken te planten is zeer belangrijk. Ze moeten op een zonnige plaats worden geplant, zodat de bladeren niet uitdrogen. De druivenrassen moeten worden geplant in een bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Druivenstokken geven de voorkeur aan zandleembodem en ze moeten in een groot gat worden geplant, zodat ze voldoende ruimte hebben om goed te groeien.

Een belangrijk punt bij het planten van de wijnstokken is dat ze voldoende ruimte moeten krijgen om goed te kunnen groeien. De wijnstokken moeten ten minste 2 meter uit elkaar worden geplant en de ruimte tussen twee rijen moet 2 meter bedragen. De wijnstokken moeten zo worden geplant dat ze elkaar niet raken. Als ze te dicht op elkaar worden geplant, kunnen ze te veel verstrengeld raken en ziekten oplopen. Ook moeten de wijnstokken worden geplant op een diepte van ongeveer zes tot acht centimeter. Te veel grond of compost en water kan worden vermeden voor jonge, fragiele wijnstokken die gevoeliger zijn voor rot en andere ziekten. In plaats daarvan zal een ondiep soort greppel de wijnstokstructuur versterken voordat hij overwintert. Als het groeiseizoen kort is, is het absoluut noodzakelijk dat de plant wordt teruggesnoeid. Het bundelen van wijnstokken is nog een procedure die de wortels van de plant moeten volgen. Ze moeten bij het derde paar worden afgeknipt en op een zonnige plaats of in een kas worden gezet. In de herfst of het begin van de winter kunnen ze op een koele en droge plaats worden bewaard.

Het snoeien gebeurt eenvoudigweg door de dode en oude stokken te verwijderen tot er nog slechts enkele knoppen over zijn. Dit kan variëren naar gelang van de oppervlakte en de beschikbare ruimte, maar het snoei- en trainingsprogramma wordt niet gewijzigd. Als de plant wordt teruggesnoeid, zullen nieuwe stokken worden gevormd en kan de druivenplant zich opnieuw ontwikkelen. Jonge wijnstokken worden ook aangemoedigd om schraal te groeien, aangezien dit een overlevingstechniek is voor de jonge wijnstokken in het wild. Normaal gesproken worden druivenstokken in het vroege voorjaar geplant, wanneer het gevaar voor vorst voorbij is. Maar dit seizoen kan er een late vorst komen die de wijnstokken kan doden. Als dat het geval is, snoei de wijnstokken dan op dezelfde manier als in het voorjaar. Zorg ervoor dat er nog enkele knoppen aan de twijgen zitten, maar voorkom dat u alle knoppen wegsnoeit. Enkele knoppen zullen opnieuw kunnen groeien en veel van de stokken van de wijnstok kunnen worden afgeknipt. Zodra de wijnstok 8 tot 10 meter hoog is, kiest u twee of drie sterke armen langs de druiventros en snoeit u ze terug tot er 4 tot 6 knoppen overblijven. Deze armen zullen dienen als armen voor het fruit zodra het klaar is.

Bind de druivenprieeltjes aan elkaar en laat ze langs de palen omhoog lopen. Prieeltjes worden het best aan de zuidkant van de wijngaard geplaatst. Maar als u alleen een noordkant hebt, bindt u ze met touw aan de hekken vast.

Back to top