Een gids voor het afleggen van een rijexamen – Accu toyota prius

Als Erkend Rij Instructeur word ik regelmatig door leerlingen gevraagd om uit te leggen wat er op de dag van het praktijkexamen gebeurt, dus heb ik een gids samengesteld die nuttig zal blijken voor iedereen die zijn rijexamen heeft geboekt en zich afvraagt wat hij kan verwachten.

Accu toyota prius – Voor de test

Over het algemeen wordt aanbevolen om voor het rijexamen een les van ten minste een uur te nemen. Dit geeft u de tijd om te oefenen en u aan te passen aan de weersomstandigheden van de dag, en geeft u ook de tijd om te ontspannen en alles door te nemen wat u zorgen baart.

Ik zorg er meestal voor dat ik ongeveer een kwartier voor het tijdstip van het examen bij het rijexamencentrum aankom. We parkeren op een geschikte plaats en gaan dan naar de wachtzaal. Op het afgesproken tijdstip roept de examinator je naam af. Hij vraagt om beide delen van je rijbewijs te zien (fotokaart en tegenhanger) plus je theorie-examencertificaat. Vergeet deze niet mee te nemen! Vervolgens begeeft u zich beiden naar buiten, naar de parkeerplaats als die er is.

Accu toyota prius – Het begin van de test

Op de parkeerplaats ondergaat u het eerste deel van het praktische rijexamen – de oogtest. De examinator zal u vragen een nummerplaat te lezen vanaf 20,5 meter (67 voet) om te controleren of uw gezichtsvermogen voldoende is om veilig te rijden. Je moet voor dit onderdeel van het rijexamen slagen om verder te kunnen gaan.

Als alles in orde was met uw oogtest, gaat u verder naar de auto. Op dit punt kan de examinator u vragen de motorkap van de auto op te tillen en enkele vragen te beantwoorden over basisonderhoud van de auto. Verdere vragen kunnen worden gesteld wanneer u in de auto stapt. Ik zorg er altijd voor dat mijn leerlingen op voorhand volledig op de hoogte zijn van het soort vragen dat hen kan worden gesteld en laat hen zien hoe ze hun weg moeten vinden in de motor en het volledige scala van functies in de auto; elke rijinstructeur die zijn zout waard is, zal hetzelfde doen.

 

Accu toyota prius

 

Accu toyota prius – Uit op de test

Na de vragen begint het praktische rijexamen en gedurende de volgende ongeveer veertig minuten moet u de aanwijzingen van de examinator volgen en u houden aan de wegmarkeringen, borden en de weers- en lichtomstandigheden.

U wordt gevraagd twee manoeuvres te demonstreren, zoals draaien op de weg, achteruit inparkeren, parkeren in een inham of achteruit de hoek om en u kunt ook gevraagd worden een noodstop uit te voeren.

Het einde van de test

Het examen eindigt in het examencentrum, waar u van de examinator te horen krijgt of u geslaagd of gezakt bent. Als u er niet in geslaagd bent de vereiste norm te halen en niet voor de test bent geslaagd, krijgt u de gelegenheid om de redenen daarvoor met de examinator te bespreken. Je instructeur kan hierbij aanwezig zijn als je wilt dat hij/zij samen met jou naar de nabespreking luistert.

Als je daarentegen geslaagd bent, gefeliciteerd! Je krijgt een formulier en informatie over hoe je het kunt inwisselen voor je volledige rijbewijs voordat je door je instructeur naar huis wordt teruggebracht. Je instructeur zal je informatie geven over Pass Plus, een facultatieve cursus die je kan helpen een nog veiliger chauffeur te worden, je ervaring met het rijden op de snelweg te geven en je zelfs een korting op je autoverzekering te geven.

Een rijexamen kan vaak een zenuwslopende ervaring zijn voor veel leerlingen, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning moet je in staat zijn om het examen met een gepaste mate van vertrouwen en vaardigheid te benaderen. Al met al, als je kunt aantonen dat je veilig bent op de weg en in staat bent om verschillende rijsituaties aan te kunnen, is er geen reden waarom je dat belangrijke certificaat niet in ontvangst zou kunnen nemen!

Voor meer informatie druk hier

Back to top