Goede mondhygiëne – Preventieve zorg

De kern van mondhygiëne is dat we ons moeten wapenen tegen de ontkenningen: dat tandbederf onvermijdelijk is, dat tandvleesaandoeningen een probleem zijn dat ons altijd zal vergezellen, en dat we moeten flossen, ook al poetsen we onze tanden tweemaal per dag en ‘s morgens en ‘s avonds.

Dit is het negatieve beeld dat aan de basis ligt van ons comfort in de mond. Toch weten we dat dit ver bezijden de waarheid is. Ons is namelijk verteld dat flossen slechts een aanvullende behandeling is voor ons bloedende tandvlees, of dat het helemaal niet nodig is.

Modern onderzoek heeft het belang aangetoond van flossen als preventieve verzorging van het tandvlees. Deze essentiële verzorging wordt gedefinieerd als een proces van het gezond houden van de slijmvliesoppervlakken van de tanden en de ondersteunende structuren, waarbij geleidelijk de opeenhoping van tandplak en voedselgeuren en bacteriële producten wordt verwijderd. Bij een professioneel tandheelkundig onderzoek moet specifiek naar deze problemen worden gekeken en moet proactief worden gekeken naar de methoden om ze te behandelen.

De parodontale onderzoeken die bedoeld zijn om de aanwezigheid van ziekten op te sporen, kunnen heel goed een voortijdige behandeling zijn. In het laatste geval, als een patiënt profylactische antibiotica gebruikt juist om de parodontale aandoening te behandelen, bestaat er een reële kans op herinfectie nadat de therapie is afgelopen. Dit is een zeer reële zorg voor die mensen die te horen hebben gekregen dat er geen noodzaak is voor een scaling en schaafbehandeling van de wortels.

 

 

Deze bezorgdheid is zo groot geworden dat veel beleidsmaatregelen en richtlijnen van de American Dental Association nu voorlichting bevatten over de beste manieren om herinfectie te voorkomen. Zelfs een eenvoudige manier, zoals het gebruik van een waterflosser, kan op deze manier een preventieve praktijk zijn. Een ander antwoord zou het gebruik van chloorhexidine kunnen zijn. Chloorhexidine is effectief in het bestrijden van bacteriën en het voorkomen van herinfectie. Voor echt effectieve resultaten moet chloorhexidine op de juiste manier worden gebruikt. Het moet dagelijks enkele minuten in de mond zijn.

Een andere meer recente bevinding op het gebied van waterflossers en chloorhexidine is dat chloorhexidine verbindingen kan vrijgeven die de bacteriestructuren in de mond kunnen neutraliseren. Deze bacteriestructuren zijn Streptococcen en Lactobacillen. De antibacteriële verbindingen chloorhexidine en tea tree olie hebben aangetoond effectief te zijn in de strijd tegen deze bacteriën en andere tandheelkundige ziekteverwekkers.

Het is bekend dat de meeste mondspoelingen die in de handel verkrijgbaar zijn, sterke chemicaliën bevatten. Chloorhexidine kan de groei van deze bacteriën remmen, en chloorhexidine ook. Wanneer deze bacteriën de overheersende soort zijn, kan chloorhexidine slechts een tijdelijk effect hebben. Maar wanneer deze bacteriën in onbeduidende percentages aanwezig zijn, dan zou een sterke tandspoeling op basis van chloorhexidine een langdurig effect moeten hebben.

Het lange termijn effect van Chloorhexidine

Chloorhexidine is doeltreffend omdat het door zijn optische eigenschappen iets minder doorzichtig is dan water. Omdat het minder doorschijnend is, heeft het de neiging minder getint te zijn. Chloorhexidine wordt als doeltreffend beschouwd bij de behandeling van tandplak en cariës omdat het de factoren oxideert die bijdragen tot het etsen van het glazuur.

Sommige mensen hebben last van wat men postnasale drip noemt. Postnasaal infuus is een efficiënte eliminatie van bacteriën achter op de tong en in de keel. Door chloorhexidine en andere middelen te gebruiken bij de behandeling van halitose en postnasale druppel, worden de bacteriën tot een minimum beperkt.

Er is een complexe reeks van bacteriële groeiprocessen die resulteert in een slechte adem. Het verdelgen van een aantal van deze bacteriën door het gebruik van Chloorhexidine is een effectief middel om ze onder controle te houden en te elimineren. Chloorhexidine heeft een concentratie van ongeveer 0,4% w/v. Het zijn de dertiger jaren die het grootste deel van de doeltreffendheid van Chloorhexidine uitmaken. Als we naar de ingrediënten kijken, is het duidelijk dat Chloorhexidine het sterkst is w/v. in plaats van te proberen hoge concentraties te krijgen over korte perioden.

Het is een goed idee om het direct uit de fles te gebruiken, het op te zwepen en het dan uit te spugen. Dit zal je een goed idee geven van hoe sterk het is. Of je kunt badbreath opzoeken. Onthoud dat het altijd goed is om het iets rustiger aan te doen dan de fles open te maken.

Post nasal drip kan worden behandeld als een oorzaak van een beter ruikende adem. De behandeling van een slechte adem houdt meestal niet het gebruik van chemische producten in, maar kan u wel meer inzicht geven in de behandeling van halitose.

Back to top