Misschien, volgend jaar, krijgen rozen de rozentuin behandeling

Als er al enige hoop is dat rozen de rozentuinbehandeling zullen krijgen van hun laatste aanval van blackspot, en de ziekte niet te ernstig is, dan zal dat zijn tijdens de volgende grote aanval op het blackspotprobleem.

Het microklimaat in een rozentuin verschilt dramatisch van dat in de rest van de wereld, en de kunst is dan ook om de omgeving zo goed mogelijk te manipuleren om rozen te bevorderen. De planten zijn energiek en krachtig, hebben zonlicht nodig en geven daarom de voorkeur aan een volle zon, en een lichte warmte, bij voorkeur op het zuiden of westen, waar ze kunnen genieten van het ochtendzonlicht en de hetere middagzon kunnen vermijden.

Het is van vitaal belang te bedenken dat rozen in wezen een dorstige plant zijn. Zelfs tijdens de korte winter ‘hangen’, hebben ze veel water nodig. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een grondtestkit aan te schaffen, voor de juiste samenstelling van de grond.

De organische component van de bodem is van primair belang. Dit kan worden bereikt door toevoeging van goed verrotte organische humus, bijvoorbeeld tuincompost of mest. Als de grond zwaar is, is hij waarschijnlijk ongeschikt voor de rozenteelt, omdat er geen humus in zit.

Als de grond licht is, hoeft er waarschijnlijk geen humus te worden toegevoegd. Ten tweede kunnen rozen worden gekweekt in een aanzienlijk grotere hoeveelheid grond als de omstandigheden gunstig genoeg zijn. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de planten gezonder zullen zijn, maar wel dat de samenstelling van de grond geschikter voor hen zal zijn.

 

 

Heel vaak ligt de schuld van een slechte gezondheid bij een slechte bodemgesteldheid, een slechte drainage en een gebrek aan verrotte organische humus. Al deze problemen kunnen worden verholpen door eenvoudig humus toe te voegen. De basis van humus is verrot organisch materiaal, en als het vochtig en warm is, zal het snel verrotten, en dat is in feite wat de planten nodig hebben. Tegelijkertijd zal het enige tijd duren voordat de ontbinding heeft plaatsgevonden, dus de grond mag niet te nat zijn. Als de grond zwaar is, zal het nog langer duren.

Als de grond erg nat is, zal het nog langer duren voordat de afbraak heeft plaatsgevonden, en in dergelijke omstandigheden is de kans groter dat de rozenplanten eronder lijden. Het geheim is om wat goed verrotte organische humus toe te voegen en die met een tuinvork in de zware kleigrond te werken, zodat de lucht rond de wortels en de hele plant kan circuleren.

Als de grond erg droog is, zal het nog langer duren voordat het afbraakproces heeft plaatsgevonden, en ook daarom is het van cruciaal belang humus toe te voegen aan de zware kleigrond. Tegenwoordig zijn er bedrijven die kunstmatige humus produceren, die veel gemakkelijker wordt gemaakt, en dus geschikter is voor tuinen. Deze kunstmatige humus moet echter worden gecombineerd met organisch materiaal in de tuin, omdat het te zwaar zal zijn, en ook snel zal afbreken.

Zeer goede leemgrond bevordert een diepe beworteling. Door de grond in uw tuin te verbeteren, verdubbelt u dus de kans dat uw rozen goed zullen overleven en bloeien.

Om een goede groei te genereren en onkruid te voorkomen, is het zeer belangrijk de grond af te dekken en gedurende een aantal jaren afgedekt te houden.

Organische Mulches

Een van de beste mulchsoorten voor rozen is de organische mulch, die kan bestaan uit dennenschors, procenten boommulch, rijststro, zaagsel enzovoort. Voordat u de grond met mulch bedekt, is het belangrijk om al het onkruid te verwijderen dat er waarschijnlijk in gaat groeien. Gebruik bovendien alleen kersensoort mulch, omdat rozen daar de voorkeur aan geven. Andere soorten mulch kunnen van het jute-type zijn of van sommige grassoorten.

Als de mulch verteert, verrijkt hij de bodem en helpt zo vocht vast te houden tijdens droge periodes, en onkruid te voorkomen. Het kan ook helpen om de pH-waarde van de grond te verbeteren, hoewel een pH van 7,0 ideaal is.

Een goede luchtcirculatie is ook absoluut essentieel voor rozen, en ze zullen actiever gedijen als ze voldoende luchtcirculatie hebben. Ze zijn gelukkiger en hebben de neiging gezonder te groeien in een open ruimte met snel circulerende lucht. Dit zal ook voorkomen dat ziekten de plant bezoeken, en het werkt ook als een isolator.

Bloeiende rozen zijn zeer kieskeurig wat betreft de vorm en de geur van hun parfum, en u zult ook rekening willen houden met de kleur en de hoogte van de bloemen wanneer u kiest welke soort u gaat planten.

Sommige soorten bloeien het hele seizoen door, terwijl andere maar één of twee keer bloeien. Zoek een variëteit die op verschillende tijdstippen bloeit, zodat de planten mooi blijven.

Al deze overwegingen zullen u helpen wanneer u probeert te kiezen of u uw rozen al dan niet in een container plant of in uw tuin.

Back to top